BCI_logo

 

Termékek

 

Szolgáltatások

 

Letöltések

 

Rólunk

 

Elérhetőségek


Magyar English

line
 
Alapanyagok
Élesztő
Komló
Maláta
Segédanyagok
Tisztítószerek
Szerelvények
Referenciák
termekek
Alapanyagok  

Élesztő

élesztő

A sörélesztő a sörkészítés egyik legfontosabb alapanyaga. Az élesztő felel azért, hogy a cefrében oldott cukrokat, alkoholra és széndioxidra bontsa le az erjedés során. Az összetevő fontosságát mutatja, hogy a folyamat melléktermékeként olyan metabolikus vegyületek keletkeznek, melyek nagyban befolyásolják a kész sör ízét.

A BCI által préselt, forgalmazott, kiváló élesztõtörzs a Weihenstephan-ból, (világhírű egyetem, az egyik legnevesebb söripari diplomát adja a világon) Németországból terjedt el világszerte.
Ez a törzs lett a legnépszerûbb lager élesztõ, technikai tulajdonságainak köszönhetõen.
A legnevesebb sörgyárak is ezt használják szerte a világon.
Ideális erjesztési hõmérséklet: 10 – 14 ° C
Adagolás: 80 – 120 g / 100 Liter

Komló

komló


A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus nővirágzata. A toboz-pikkelyek belső részén kehely alakú mirigy van, melyben a sörfőzés szempontjából értékes anyagok: illó olaj, gyanta, csersav és más keserű anyagok foglaltatnak. Az illóolaj és a keserű anyag zamatot, ízt ad, a gyanta pedig antiszeptikus hatású, különösen a tejsavas és rothasztó baktériumok fejlődését gátolja.

komlóval való főzés célja a fehérjék kicsapása, a sörlé töményítése és sterilizálása. A cefrét a komlóval 1–1,5 óráig erősen forralják. 


Maláta

maláta

A sörmaláta így 8-10 nap alatt készül el, mikor is a gyökércsíra hossza a mag hosszának mintegy másfélszerese lesz, a levélcsíra a héj alatt marad és a mag 1/2 – 3/4 részéig ér. A csírakezdemények eltávolítása után a gabonaszemeket kiszárítják. A kiszárítási folyamat időtartama és hőmérséklete meghatározza az elkészült maláta típusát. Malátakészítéskor tulajdonképpen olyan enzimek aktiválódnak és termelődnek, amelyek a sörfőzés azaz más néven cefrézés során a malátában található keményítő és egyéb makromolekulák bontását végzik.

 

Akciók
Érdekességek
Híreink
 
BCI_élesztő